FUNKČNÍ SKUPINY

Funkční skupiny mají, jak již zmíněno, určité vlastnosti, které jsou do určité míry typické pro celou skupinu sloučenin s téhož skupinou. Funkčních skupin je velké množství, a proto zde popíšu pouze ty základní. Pro přesnější přehled doporučuji tabulky na Wikipedii . FUNKČNÍ SKUPINY se dělí podle toho, co obsahují na jenom uhlovodíkové, obsahující halogen, obsahující dusík, obsahující kyslík nebo obsahující síru.
Nejznámější funkční skupinou jsou ALKOHOLY, jejichž název se chybně používá jako synekdocha pro ETHAN-OL. ALKOHOLY patří mezi HYDROXYDERIVÁTY, které vznikají nahrazením jednoho nebo více vodíků (v řetězci nearomatického uhlovodíku) hydroxylovou skupinou (-HO). Mají hojné využití i mimo potravinářství, jako například u výroby biopaliv nebo v kosmetice.
Další známou skupinou jsou ESTERY, které vznikají ESTERIFIKACÍ, což je reakce karboxylové kyseliny(i anorganické kyseliny) s alkoholem. Při esterifikace se odštěpí vodík z funkční skupiny alkoholu a spojí se s kyselinou, která odštěpila -OH skupinu. Z čehož vidíme, že nám zároveň vniká voda. Tento postup se využívá na výrobu esencí.